Schilderwerken uitvoeren? Vraag offertes aan.

Hittebestendige verf

Zoals je waarschijnlijk al hebt opgemerkt, vind je bitter weinig informatie over hittebestendige verf. Nochthans is hittebestendige verf heel interessant voor verschillende toepassingen met materialen die vaak onderhevig zijn aan hoge temperaturen.

Hittebestendige verf is, zoals de naam al weggeeft, verf die tegen enorm hoge temperaturen is opgewassen,

zonder dat de verf begint af te brokkelen of terug vloeiend begint te worden.

Hittebestendige verf kan temperaturen verdragen die tussen 60°C en 800°C liggen, afhankelijk van het merk.

Deze verf is voornamelijk bedoelt om metalen oppervlaktes mee te verven,  maar tegenwoordig zijn er ook gespecialiseerde soorten op de markt die even ideaal zijn voor meer huiselijke doeleinden, zoals muren, vloeren en plafonds. Denk maar aan keukens, vloerverwarming, …

De enige uitzondering is glas: dit materiaal laat de verf niet goed aan zich hechten, waardoor de verf snel lelijk wordt en geen optimale bescherming  tegen hitte biedt.

 

Soorten hittebestendige verf

Hittebestendige verf is te vinden als verf in emmers, maar meer gebruikt is de spray variant.
Deze laatste is makkelijk en snel te gebruiken aangezien de laagjes verf die uit de spray worden gespoten goed verdeelt zijn en meteen een grote oppervlakte beslaan.

Naast deze twee formaten waarin je de verf kan kopen, bestaan er natuurlijk ook nog allerlei varianten van hittebestendige verf. Zo heb je hittebestendige verf specifiek voor kachels, radiators, schouwen, etc.
Vooraleer je begint met hittebestendige verf is het dus belangrijk dat je precies weet waarvoor je de verf zal gebruiken!

 

Prijs hittebestendige verf

Afhankelijk van het formaat en de soort kunnen prijzen redelijk sterk variëren. Reken voor een spuitbus (400 ml) gemiddeld op €11 – €16. Voor een verfemmer met een inhoud van één liter, kan je makkelijk €30 tot €50 betalen.

Met één liter hittebestendige verf besla je gemiddeld een oppervlakte van 6,50m². Bekijk het aanbod verf in de webshop.

 

Hoe verven met hittebestendige verf?

 

Voorbehandeling

Vooraleer je begint te verven met hittebestendige verf, is het belangrijk dat je de oppervlakte die je wilt verven goed vetvrij, schoon en roestvrij maakt. Om te voorkomen dat je natuurlijke oliën op de oppervlakte verspreidt, draag je het best handschoenen.

Een ideaal oppervlakte zou geschuurd, of zelfs gezandstraald moeten zijn en vervolgens helemaal stofvrij zijn gemaakt met een compressor of stofzuiger.

Om helemaal in orde te zijn, kan je de materialen nog schoonmaken met aceton of een ander gelijkaardig product.

 

Verven

Nu kunnen we beginnen met verven! Vooraleer je de uiteindelijke kleur aanbrengt, ben je het best, zoals bij elke verfklus, dat je eerst een primer aanbrengt. Een primer zorgt ervoor dat de verf beter aan de ondergrond wordt vastgehecht, zodat je een veel mooier verfeffect krijgt.

Indien je wilt verven met een spray is het belangrijk om altijd een beschermingsbril en mondkapje te dragen zodat je geen schadelijke stoffen binnenkrijgt!

Voor de beste resultaten te verkrijgen gebruik je het best een natuurlijke borstel of sponsborstels.
Wrijf de verf goed open met je penseel zodat de verf niet meer naar beneden kan afzakken in druppeltjes! Indien je dit niet wegwerkt zullen blaasjes ontstaan in de verf.

Laat de eerste laag zeker 8 uur drogen vooraleer je de tweede laag aanbrengt.
Nadat de tweede laag is aangebracht moet je ook minimaal acht uur wachten vooraleer je de oppervlakte kan verhitten.

 

Toepassing hittebestendige verf

Er bestaan heel wat toepassingsgebieden van hittebestendige verf! Buiten kachels, ovens, verwarmingstoestellen, verwarmingsbuizen en andere verwarmde toestellen kan je hittebestendige verf ook gebruiken voor delen van je motor of auto te verven!

Een iets uitgebreider advies geven we over de combinatie vloerverwarming met hittebestendige verf. Indien je echt een kleurtje wilt geven aan de vloer, maar dit niet mogelijk wordt geacht aangezien onder de vloer met vloerverwarming wordt gewerkt: geen nood! Ook deze vloer kan je een kleurtje geven!
Vloerverwarming wordt vaak niet veel warmer dan circa 45°C. Te veel voor gewone verf, maar ideaal te verwerken met hittebestendige verf.

Let er wel op dat hittebestendige verf vaak redelijk duur is en dat het bijgevolg duur kan zijn om de vloerbedekking bij vloerverwarming in een nieuw kleurtje te stoppen!