Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verftips.be
banner image

Muurverf

Wil je je muren in een nieuw kleurtje stoppen? Dan is dit artikel ideaal  voor jou! Belangrijk is dat je voor de ondergrond de juiste muurverf kiest. Indien de ondergrond echter problematisch is, dan kan men de muren ook nog voorstrijken met een voorstrijkmiddel en pas daarna kan men beginnen met verven.

In dit artikel nemen we de verschillende soorten muurverf onder de loep, evenals hun prijs en ten slotte de manier hoe je het best je muren een nieuw likje verf geeft.

Ga naar de webshop

 

Soorten muurverf

Muren verven doe je natuurlijk met speciale muurverf. Deze heb je in verschillende soorten.
Latex muurverf waaronder vinyllatex en acryllatexverf, Synthetische muurverf en Epoxy muurverf. Bekijk het aanbod verf in de webshop.

muurverf

 

1. Latex muurverf

Deze muurverf is de meest gebruikte en wordt ook tex muurverf genoemd. Deze muurverf is zo geliefd omdat ze makkelijk in gebruik is en met water verdunbaar is.

Zoals elke soort verf is ook latex muurverf in alle soorten, maten en kwaliteiten beschikbaar.

Wij bij verftips raden de kwalitatievere, waarschijnlijk ook duurdere, latex muurverven aan. Aangezien de goedkopere varianten vaak zeer slecht isoleren en niet alkaliën bestand zijn. Hierdoor zullen nicotine- en roetvlekken snel en makkelijk te zien zijn op je muren.

Een ander voordeel van de kwalitatievere latex muurverf is de goed isolerende werking en de overschilderbaarheid.

Een nadeel is echter dat deze muurverf zeer ademend is, waardoor je dit product niet kan schoonmaken met water, aangezien deze anders zou kunnen afgeven.

Verder kan je deze muurverf niet gebruiken voor lekkagekringen en nicotineaanslag weg te werken, aangezien de kringen en/of aanslag terug door de verf zullen doorkomen.

Ook voor buitenmuren wordt latexverf gebruikt. Zorg er dus altijd voor dat de verf die je koopt voor de buitenmuren ook geschikt is voor buiten aan te brengen!

 

2. Vinyllatex muurverf

Het broertje van de latex muurverf, is de vinyllatex muurverf.

Net zoals bij gewone latex muurverf is deze verf goed isolerend en overschilderbaar. De verschillen met de gewone latex muurverf zitten hem voornamelijk in de dekkracht, die veel hoger ligt aangezien er meer pigmenten en minder kalk in de verf zitten, waardoor je minder laagjes nodig hebt.

Een ander voordeel van deze latex muurverf is dat het een ademend, doch waterdicht product is. Dit wil zeggen dat je deze texverf wel kan afwassen indien nodig.

 

3. Acryllatex muurverf

Nog een andere soort texverf is de acryllatex verf, beter bekend als acrylaatverf. Ook hier is de dekkracht heel goed door meer pigmenten.

Deze muurverf is beperkt ademend, wat ervoor zorgt dat je ongestoord kan schrobben op de muur. Ideaal voor een keuken bijvoorbeeld!

Deze verf wordt het meest gebruikt voor buitenmuren te verven.

 

Eigenschappen latex muurverf:

 • Sommige soorten zijn afwasbaar
 • 30 – 60 minuten droogtijd
 • Verdunbaar door water toe te voegen
 • Weinig verkleuring
 • Sterk ademend
 • Veelal niet alkaliënbestendig

 

4. Synthetische muurverf

Deze verfsoort wordt slechts zelden gebruikt. Deze muurverf is geschikt voor problematische ondergronden, zoals muren met nicotineplekken.

Aan dit product zijn heel wat nadelen verbonden! Zo vergeelt de verf na een tijdje, is ze heel milieuonvriendelijk en heeft ze een onaangenaam geurtje bij het aanbrengen.

Indien je toch voor deze verft opteert: draag altijd handschoenen en was je borstels uit met white spirit! Zorg er ook voor dat je zo min mogelijk met de dampen in contact komt.

Voor de rest is deze muurverf goed dekkend en kan je de muren poetsen zonder verf mee af te nemen.

 

Eigenschappen synthetische muurverf:

 • Sterke dekking
 • 3 tot 6 uur droogtijd
 • Afwasbaar
 • Verdunbaar met terpentine
 • Niet alkaliënbestendig
 • Lekkage-, roet- en nicotinevlekken komen niet door de muurverf heen door de isolerende werking

 

5. Epoxy muurverf

Epoxy muurverf is vaak moeilijk verkrijgbaar, aangezien het niet zo’n populaire keuze is.
Nochthans is deze verf uiterst geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer!

Voordelen van deze muurverf zijn de goede reinigbaarheid, de zeer geconcentreerde dichtheid waardoor bacterieën zicht niet achter de verf zullen gaan nestelen.

 

Eigenschappen synthetische muurverf:

 • Sterke dekking
 • Snelle droogtijd
 • Afwasbaar
 • Alkaliënbestendig

 

Prijs muurverf

Prijzen varïeren heel sterk in muurverf. De minimumprijs voor muurverf ligt rond de € 8,50.

We beginnen met de kostprijs van latexverf. Reken op een prijs die per liter gemiddeld tussen € 10,50 en € 30,00 ligt. Vaak kan je per liter zo’n 12-15 m² oppervlakte verven. Hetzelfde geldt voor acryllaat- en vinyllatex muurverf.

Synthetische muurverf wordt steeds minder en minder gebruikt door de milieu-onvriendelijkheid en de giftige stoffen. De kostprijs van dit product ligt tussen € 10,00 en € 25,00 per liter. Met één liter verf kan je 7 tot 10 m² muren verven.

Als laatste is er nog de epoxyverf prijs . Aangezien deze verf eigenlijk speciaal voor vochtige muren is ontworpen, kost deze muurverf natuurlijk iets meer. Reken toch op minimaal € 20,00 per liter.

 

Hoe muur verven?

Wil je weten hoe je het best aan de slag gaat om jouw muren van een nieuw likje verf te voorzien? Lees dan zeker onze rubriek: “muren verven.”

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Professionele schilders