Schilderwerken uitvoeren? Vraag offertes aan.

Verf verwijderen

Verf verwijderen is geen leuke klus! Het is vaak tijdrovend en er komt heel wat gepruts bij kijken. In dit artikel geven we je de verschillende mogelijkheden om verf te verwijderen, of het nu is omdat de verf begint af te bladeren of omdat je een nieuw kleurtje wil?

 

Afbladerende verf verwijderen

Vooraleer je een oppervlakte wilt herverven die aan het afbladeren is, is het belangrijk dat dit volledige oppervlak verfvrij is.

In principe kan je deze oude verflagen op twee manieren de baas:

  • Met een afbijtmiddel
  • Met hete lucht

 

Verf verwijderen: benodigdheden

  • Verfkrabber
  • Staalwol en schuurpapier
  • Beschermende handschoenen
  • Veiligheidsbril
  • Afhankelijk van de methode een heteluchtpistool/brander of een afbijtmiddel.

 

Verf verwijderen met afbijtmiddel

Koop een afbijtmiddel in een doe-het-zelf zaak en gebruik dit om verf soepel te maken om zo de verf af te kunnen schrapen.

Neem een kwast en verspreidt het afbijtmiddel gelijkmatig of het afbladerende oppervlak. Laat het afbijtmiddel enige tijd inwerken (zie verpakking) en krab vervolgens de overschotjes van de verf weg met een krabber.

Blijf dit doen tot het volledige oppervlak verfvrij is. Eventuele restjes kan je verwijderen met schuurpapier of staalwol. Als laatste maak je alles nog eens grondig schoon met water.

 

Verf verwijderen met warme lucht

Een vaak iets snellere manier om de verf te verwijderen is via een brander. Dit kan ook gebeuren met een haardroger, maar zorg altijd voor een goede afkoeling bij beide heteluchttoestellen!
Om de verf te verwijderen, verwarm je een klein oppervlakte en schraapt de verwarmde verf er vervolgens gewoon af.

Probeer nooit te veel druk te zetten op de schraper/krabber. De oppervlakte zou immers beschadigt kunnen worden.

Bij verf verwijderen met een brander is het ook noodzakelijk dat je dit ofwel in de buitenlucht doet, of een raam open zet. Er komen immers schadelijke stoffen vrij bij dit proces.
Zorg altijd voor een scherpe verfkrabber en maak de hoeken bol, zodat je de verf makkelijk kan afkrabben toch geen schrammen nalaat.

Bij stukken waar je de verf niet makkelijk af kan branden, neem je het best een beetje schuurpapier bij houten oppervlaktes en muren of staalwol bij metalen oppervlaktes om dit handmatig te verwijderen.

 

Kostprijs verf verwijderen

De bovenstaande manieren om verf te verwijderen kosten niet ongelooflijk veel.
Een simpel afbijtmiddel vind je al voor ongeveer 5 euro. Voor een brander betaal je zo’n 50 euro.