Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verftips.be
banner image

Primer verf

Primer verf wordt gebruikt als grondverf. Pas wanneer je een oppervlak hebt voorzien van een kwalitatieve primer, gaat de bovenste laag verf beter hechten en mooier opdrogen. Lees hier meer over de verschillende soorten primer verf en de kostprijs. We geven je ook enkele tips mee om de meest geschikte primer verf te kiezen.

 

Ga naar de webshop

 

Wat is primer verf?

Primer

Primer verf staat ook wel bekend als grondverf. De grondverf is de eerste laag verf die op een oppervlakte wordt uitgesmeerd om er zo voor te zorgen dat de volgende lagen verf niet door de muur worden opgezogen. Primer verf zorgt ook voor een betere hechting van de volgende verflagen, waardoor je een mooi, glad en egaal resultaat krijgt. Het is belangrijk om voor een primer te opteren, zeker bij poreuzere materialen!

Als je geen primer verf gebruikt, heb je veel meer verf nodig om een oppervlakte te overschilderen en de visuele kwaliteit van het geschilderde oppervlak is vaak helemaal niet mooi.

Neem altijd een grondverflaag bij materialen die niet waterwerend zijn, of binnen de kortste keren heb je allerlei vochtvlekken en wordt de bovenverf lelijk.

Voor muren waar reeds op geschilderd is, is geen primer meer nodig, tenzij je de structuur van de muur wilt veranderen. Zo kan je grove muren gladstrijken met speciale primers om je muren weer glad te maken. Bekijk het aanbod verf in de webshop:

 

Soorten primer verf

Er zijn heel wat verschillende soorten primer verf beschikbaar.
Sommige primers zijn helemaal geoptimaliseerd voor bepaalde materialen, andere primers hebben een andere textuur.

Qua textuur heb je de lopende primer verf en de vloeibare primer verf:

  • Met de lopende grondverf kan je snel en makkelijk grote oppervlakte inwrijven.
  • De vloeibare grondverf lijkt meer op gewone verf en moet je dus goed open wrijven. Werken met vloeibare primers geeft een minder grote knoeiboel.

Je hebt in principe een primer verf voor ieder materiaal. Zo zijn er speciale primers voor hout, metaal, aluminium, polycarbonaat, etc.
Deze geoptimaliseerde primers bieden vaak extra voordelen. Zo zal primer verf voor een metalen ondergrond er voor zorgen dat er geen roestvorming optreedt. Door gebruik van een primer voor kunststof zal je geen verkleuringen zien op de kunststof.

Naast materialen en texturen, bestaan er ook nog grondverven met een bepaalde structuur. Dit is gewoon primer verf, voorzien van een structuur (korrels, of juist materialen om de muren glad te strijken.).

 

Tips bij het kiezen van de juiste primer

Het is belangrijk dat je, vooraleer je primer verf koopt, precies weet wat je met de oppervlakte die je wil gaan schilderen gaat doen.

Indien je je kamer in een lichte kleur wilt schilderen, is het belangrijk dat je een lichte kleur primer verf kiest. Een lichte grondverf onder een lichte kleur dekt immers beter.
Kies je toch liever voor een donkere kleur om je ruimte mee te schilderen? Ga dan ook meteen voor een donkere primer. Indien je voor een lichtere primer zou gaan, zou er een -weliswaar klein- kleurverschil kunnen optreden.

Ga je met rode verf werken? Dan is het aangeraden dat ook de grondverf roodgekleurd is!

 

Prijs Primer verf

De prijs per liter van primer verf kan enorm verschillen, van merk tot merk en van kwaliteit tot kwaliteit.
Voor een primer betaal je meestal meer dan voor een andere verf.
Reken voor een primer van 1 liter toch op € 20,00 à € 40,00.

 

Verbruik Primer verf

Gemiddeld mag je rekenen op een verbruik van 8 tot 12 m² per liter primer.
Het voordeel van Primer verf is dat je slechts één laag op de muur moet smeren, vooraleer je over kan gaan tot de andere verflagen na het respecteren van de droogtijd.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Professionele schilders